29 Aralık 2013 Pazar

Operasyon İran’a sıçradı...

Operasyon İran’a sıçradı
17 Aralık'ta Türkiye'de başlayan operasyonlar İran'a da sıçradı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, haksız kazanç sağlayan İran'lı iş adamlarının soruşturulması için talimat verdi.

Türkiye’deki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında adı geçen bazı İranlı işadamlarının ülkeye uygulanan yaptırımlar sayesinde kısa sürede servet kazandığı iddiasının ardından, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptırımlardan haksız kazanç elde edenlerin soruşturulması için düğmeye bastı.

Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre Ruhani, yardımcısı İshak Cihangiri’ye gönderdiği mektupta, İran’a yönelik uluslararası yaptırımların etkisini azaltmak üzere sağlanan ekonomik imtiyazlardan haksız kazanç elde edenlerin belirlenmesi ve cezalandırılması talimatı verdi.

İran lideri, mektupta “Ülkenin kalkınması için ekonomik faaliyetlerin şeffaf ve güvenli bir ortamda yürütülmesi önemli. Özel imtiyazlar üzerinden yolsuzluk ve haksız kazanç yoluyla zengin olanların cezalandırılması için acil olarak önlemler alınmalı” ifadesini kullandı. Ruhani, bir ay içinde soruşturulacak isimlerin belirlenmesini ve hazırlanan raporun kendisine iletilmesini istedi.

İran yönetiminin hedefinde Türkiye’deki soruşturma kapsamında tutuklanan işadamı Reza Zarrab’ın İran’daki iş ortağı Babek Zencani var. İran hükümeti yaptırımlara karşı bazı işadamlarına petrol ve doğalgaz satışı için bazı imtiyazlar sağlıyor. 39 yaşındaki Zencani’nin, ortağı Zerrab aracılığıyla Türkiye’ye altın karşılığında petrol ve doğalgaz satarak, 13.5 milyar dolarlık servete sahip olduğu öne sürülüyor.

SÖZCÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder